این آیین نامه قوانین و مقررات صندوق پژوهش و فناوری استان البرز درباره صدور انواع ضمانتنامه ها می باشد.
هدف از تدوین این آییننامه ثبات رویه در مراحل صدور انواع ضمانتنامهها در صندوق پژوهش و فناوری استان البرز میباشد.
کلیه واحدهای صندوق پژوهش و فناوری استان البرز.
ماده 1 - در اين آییننامه، عناوين زير به جاي عبارات مشروح مربوط به کار ميروند:
ماده ۲ - صندوق صرفاً مجاز به صدور ضمانتنامه در قالب يکي از انواع زيـر و طبـق شـرايط مندرج در اين دستورالعمل مي باشد:
ماده ۳ - صندوق موظف است پيش از صدور ضمانتنامه، از موارد ذيل در حد عرف بانکـداري اطمينان حاصل نمايد:
ماده ۴ - صندوق موظف است هريک از انواع ضمانتنامهها را صـرفاً در دامنـه کـاربرد آنهـا مندرج در اين دستورالعمل صادر نمايد.
ماده ۵ - استفاده از ساير عناوين ضمانتنامه براي صدور ضمانتنامه تعهـد پرداخـت مطلقـاً ممنـوع است.
ماده ۶ - ضمانتنامه، قابل انتقال و قابل تنزيل نميباشد.
ماده ۷ - صندوق بنا به درخواست ضمانتخواه و پس از تایید کمیته اعتباری ضمانتنامه تا سقف دو میلیارد ریال و بیشتر از دو میلیارد تایید توسط هیئت مدیره و اخذ وثايق کافي از وي، ميتواند اقدام به صدور ضمانتنامه نمايد.
ماده ۸ – صندوق موظف است پيش از صدور ضمانتنامه، نسبت به اعتبارسنجي ضمانتخـواه اقدام نمايد.
ماده ۹ - صندوق موظف است پيش از صدور ضمانتنامه، از رعايت قانون و مقررات نـاظر بـر مبارزه با پولشويي و تأمين مالي تروريسم به ويژه ضوابط شناسايي مشتريان در خصوص ضمانتخواه و ذي نفع اطمينان حاصل نمايد.
ماده ۱۰ - صندوق مکلف است قبل از صدور ضمانتنامـه، وضـعيت بـدهي غيرجـاري و چـک برگشتي ضمانتخواه را از «سامانه يکپارچه اطلاعاتي مشتريان» نزد بانک مرکزي اسـتعلام نمايـد. در خصوص اشخاص حقوقي، استعلام يادشده علاوه بر شخص حقوقي، شامل صاحبان امضـاي مجـاز و اعضاي هيأت مديره آن اشخاص نيز ميگردد
ماده 11 - صندوق ضمانتنامه را به استناد ماده (۱۰) قانون مدني صادر مـينمايـد. تعهـدات ناشي از صدور ضمانتنامه از رابطه پايه و ساير روابط و قراردادهاي مربوط مستقل بـوده و اختلافـات ميان ضمانتخواه و ذينفع و يا ايرادات و ادعاهاي مربوط به آنها، در تعهد صندوق به پرداخت وجه ضمانتنامه به ذينفع، مؤثر نخواهد بود.
ماده 12 - حداکثر مدت اعتبار صدور ضمانت نامه يکسال ميباشد.
ماده 13 – به جز درج تاريخ يا قيد گذشت زمان معيني، ضمانتنامه نبايد حاوي شرطي باشد که نتـوان براي احراز تحقق آن شرط، مدرکي ارائه کرد.
تبصره - اسناد و مدارک موضوع اين ماده بايد به طور صريح در متن ضمانتنامه قيد گردد.
ماده 14 - صدور ضمانتنامه منوط به پرداخت سپرده نقدي ضمانتنامه حداقل معادل 5 درصد مبلـغ ضمانتنامه توسط ضمانتخواه ميباشد.
تبصره - سپرده نقدی میتواند به تشخیص صندوق و با توجه به گردش فعالیت ذینفع کاهش یافته و به کارمزد اضافه گردد.
ماده 15 - ضمانتنامه بايد حداقل شامل موارد زير باشد:
ماده 16 - صدور اصلاحيه ضمانتنامه منوط به ارائه درخواست کتبي ذينفع/ضمانتخواه در طول مدت اعتبار ضمانتنامه و طي مراحل زير ميباشد:
ماده 17 - صندوق موظف اسـت پـيش از صـدور اصـلاحيهاي کـه منجـر بـه افـزايش وجـه ضمانتنامه ميشود، نسبت به تعديل وثايق مطابق با مواد (33) ،(34) و (35) اين دستورالعمل اقـدام نمايد.
ماده 18 - صدور اصلاحيه ناشي از پرداخت بخشي از وجه ضمانتنامه، سررسيد شدن تاريخ و يا واقع شدن شرايط مندرج در متن ضمانتنامه، از طي مراحل مذکور در ماده (16) مستثني بوده و بايد مطابق با مفاد ضمانتنامه، شرايط مذکور در متن ضمانتنامه و مقررات اين دستورالعمل صورت پذيرد.
ماده 19 - صدور هرگونه اصلاحيه ضـمانتنامـه، مطـابق ضـوابط و مقـررات زمـان صـدور اصـلاحيه امکانپذير ميباشد.
ماده 20 - تمديد ضمانتنامه صرفاً با ارائه درخواست مجزا توسط ذينفع، حداکثر به مدت يک سـال در هر نوبت امکانپذير ميباشد.
ماده21 -تمديد ضمانتنامه، مطابق ضوابط و مقررات زمان تمديد امکان پذير ميباشد.
ماده 22 - چنانچه ضمانتنامه متضمن شرطي دال بر ارائه اسناد و مدارک نباشـد، در صـورت مطالبـه وجه ضمانتنامه توسط ذينفع، صندوق موظف است به محض وصول درخواست مطالبه، وجه مورد درخواست ذينفع را که بيش از وجه ضمانتنامه نميباشد، ابتدا از محـل سـپرده نقـدي و سـاير سپردههاي ضمانتخواه نزد مؤسسه اعتباري و درصورت عدم تکافو، از محل منابع صندوق، به ذينفع پرداخت نمايد.
ماده 23 - در صورت مطابق نبودن درخواست مطالبه با مفاد ضمانتنامه، صندوق موظف است مراتب را به همراه دلايل رد درخواست، به ذينفع اعلام نمايد.
ماده 24 - در صورت مطابق نبودن درخواست مطالبه و يا ظاهر اسناد و مدارک با مفـاد ضـمانتنامـه، صندوق موظف است مراتب را به همراه دلايل رد درخواست، به صورت مکتوب به ذينفع اعلام نماید.
ماده 25 - چنانچه پرداخت وجه ضمانتنامه طي چند نوبت مد نظر باشـد، صندوق ضـمن رعايت مواد (33) (34) و (35) اين دستورالعمل، موظف است وثايقي را از ضمانتخواه اخذ نمايد کـه متناسب با وجوه قابل پرداخت، قابل تفکيک و يا تقسيم باشد.
ماده 26 - چنانچه پرداخت وجه ضمانتنامه صرفاً براي يک بار مد نظر باشد، صندوق موظف است در متن ضمانتنامه قيد نمايد که پرداخت وجه ضمانتنامه صرفاً براي يک بار امکان پذير بـوده و پرداخت وجه به دفعات، ممنوع است.
ماده27 - براي مطالبه تمام يا بخشي از وجه ضمانتنامه، ارائه نسخه اصـلي ضـمانتنامـه از سـوي ذينفع به صندوق، الزامي است.
تبصره - چنانچه به هر دليل ارائه اصل ضمانتنامه امکانپذير نباشد، در صـورت صـلاحديد صندوق، پرداخت وجه مورد مطالبه، صرفاً پس از ارائه تعهدنامـه توسط ذينفع (فرم تعهدنامه از ذینفع پیوست است)، امکانپذير ميباشد.
ماده 28 - صندوق موظف است پس از پرداخت بخشي از وجه ضمانتنامه، نسبت بـه صـدور اصلاحيه وجه آن اقدام نمايد.
ماده 29 - صندوق موظف است بلافاصله پس از پرداخت تمام يا بخشي از وجه ضمانتنامه به ذينفع، مراتب را علاوه بر روش مکتوب از ساير طرق به ضمانتخواه، جهت پرداخت وجه مـذکور بـه صندوق ابلاغ نمايد.
ماده 30 - ضمانتنامه در موارد زير باطل ميشود:
ماده 31 - چنانچه «خاتمه اعتبار» ضمانتنامه منوط به وقوع رويدادي گردد، لازم است اسناد و مدارک مربوط به رويداد منجر به «خاتمه اعتبار»، در متن ضمانتنامه مشخص شود.
ماده 32 - چنانچه خاتمه اعتبار با روز تعطيلي رسمي کشور مصادف شود، روز کاري بعد از روز تعطيل، به عنوان روز خاتمه اعتبار تلقي ميگردد.
ماده 33 - صندوق مکلف است قبل از صدور ضمانتنامه، با توجه به اهليـت و تـوان اعتبـاري ضمانتخواه، وثايق لازم و کافي از وي اخذ نمايد.
ماده 34 - نوع و ميزان وثايق بابت صدور انواع ضمانتنامه تا سقف دو میلیارد ریال بعهده کمیته اعتباری ضمانتنامه ها و بیش از آن بعهده هیئت مدیره می باشد و می بایست بنحوی تعیین نمایند که معتبر، سهل البيع، قابل نقل و انتقال، از درجه نقدشوندگي بالا برخوردار و بلامعارض باشد تا در صورت عدم ايفاي تعهدات از سوي ضمانتخواه، حقوق مؤسسه اعتباري در حداقل زمان و با کمترين هزينه، استيفاء شود.
ماده 35 – صندوق موظف است، وجه موجود در حساب سپرده سرمايه گذاري مدتدار و يا سپرده قرض الحسنه پس انداز، اعم از ريالي و ارزي که به عنوان وثيقه ضمانتنامه صادره در نظر گرفته شده است، به نفع صندوق صادرکننده ضمانتنامه، به ميزان وثيقه مورد نظر، در حسابهاي ذيربط مسدود نمايند.
تبصره - آزادسازي وثايق غيرمنقول در اجراي اين ماده، منوط به تشخيص صندوق خواهد بود.
ماده 36 - آزادسازي وثايق ضـمانتخـواه در مـوارد (۱) الـي (۳) مـاده (30)، منـوط بـه ارائه اصـل ضمانتنامه ميباشد.
ماده 37 - در صورت پرداخت وجه ضمانتنامه به ذينفع، چنانچه حداکثر ظرف مدت يک هفته از تاريخ ابلاغ موضوع مواد (28) و (29) اين دستورالعمل، ضمانتخواه وجه مذکور را بـه صندوق پرداخـت ننمايد، صندوق موظف است نسبت به وصول و استيفاي مطالبـات از ضـمانتخـواه، از محـل وثايق، اقدام نمايد.
ماده 38 - صدور ضمانتنامه براي تضمين تسهيلات/تعهدات اعطايي/ايجادشده ريالي خـود و سـاير صندوق صرفاً در صورتي مجاز است که صندوق معادل صد درصد وجه ضمانتنامه را به صورت سپرده نقدي از ضمانتخواه دريافت نموده باشد.
ماده 39 - در مواردي که براي ضمانتنامههاي صادره جهت تضمين معاملات دولتـي کـه ذينفـع آنهـا دستگاهها و شرکتهاي دولتي ميباشند مقررات خاص وجود داشته باشد، اين ضمانتنامهها صـرفاً در موارد ياد شده، تابع مقررات خاص خود ميباشد.
ماده 40 - چنانچه ضمانتنامه متضمن شرطي دال بر ارائه اسناد و مدارک باشد، صندوق بـر مبناي ظاهر اسناد و مدارک ارائه شده در حد عرف بانکداري عمـل مـينمايـد و هـيچگونـه تعهـد يـا مسئوليتي در اين خصوص از جمله موارد زير ندارد:
ماده 41 – سپرده و کارمزدهاي مربوط به ضمانتنامهها به شرح ذیل میباشد:
تبصره 1 - هرگونه تغییرات در میزان سپرده و کارمزد برعهده صندوق میباشد.
تبصره 2 – صدور کلیه ضمانتنامهها ضـمن رعايت مواد (33) (34) و (35) اين دستورالعمل با اخذ تضامین کافی میباشد.
ماده 42 – بازنگری آییننامه: این آییننامه در صورت نیاز به بازنگری و تغییرات پس از پیشنهاد توسط هر یک از واحدها و بررسی توسط مدیر عامل در صورت تایید ایشان در قالب نسخههای جدید به تصویب هیئت مدیره صندوق میرسد.
ماده 43 - مسئولیت اجرای این آیین نامه به عهده واحدهای مالی اداری و ارزیابی نظارت میباشد.